4.5. Metallide leidumine looduses

Väga väheseid metalle (nt Au, Pt) leidub looduses ehedana. Enamik metallilistest elementidest esineb looduses ühenditena mitmesugustes maakides. Maak on mineraal või kivim, mis on mingi lihtaine või liitaine saamisel tooraineks. Maagid koosnevad enamasti mitmest ainest, sisaldades peale metalliühendi kõrvalaineid.

Põhilised mineraalitüübid on oksiidid, sulfiidid, kloriidid, karbonaadid ja sulfaadid. Aktiivsed metallid esinevad loodused tavaliselt sooladena ja neile on iseloomulikud ioonilise sidemega ühendid. Tuntuim neist on kivisool ehk haliit (joonis 1). Kuna sellised soolad on väga hästi lahustuvad, leidub neid suurel hulgal merevees.

pilt

Joonis 1. Kivisool ehk haliit, looduslik NaCl.

Leelismuldmetalle ja magneesiumi leidub kõige sagedamine vees raskesti lahustuvate karbonaatide või sulfaatidena (joonis 2).

pilt pilt 

Joonis 2. MgCO3 ja CaCO3 

Paljud mitteaktiivsed metallid esinevad looduses oksiidide ja sulfiididena (joonis 3), aga ka hüdroksiididena ja hapnikhapete sooladena. Nendele ühenditele on väga iseloomulik ioonilis-kovalentne side, mis on oma omaduselt ioonilise ja kovalentse sideme vahepealne.

pilt pilt
Joonis 3. Alumiiniumi  põhimineraal boksiit (Al2O× nH2O) ja raua põhimineraal hematiit (Fe2O3)

Metallid (plii, tsink, nikkel, vask jt), mille ühendites on kovalentse sideme osakaal suur, leiduvad looduses sageli sulfiididena.

pilt pilt

Joonis 4. Raua ja väävli põhimineraal püriit (FeS2) ja pliiläik (PbS)

 

Tabel 1. Mõned näited metallide tähtsamatest looduslikest ühenditest

Mineraali tüüp

Ühendi valem

Oksiidid

Fe2O3, Fe3O4, Al2O3, SnO2

Sulfiidid

PbS, ZnS, FeS2, Cu2S, HgS

Kloriidid

NaCl, KCl, CaCl2

Karbonaadid

MgCO3, CaCO3

Sulfaadid

CaSO4, BaSO4

Nitraadid

KNO3, NaNO3